15 augustus 2015. De tv-programma’s en stukken over het Indië van zeventig jaar geleden vliegen je om de oren. Verhalen van mensen die de Jappenkampen hebben overleefd, van Nederlandse en van Indonesische burgers, van militairen, van Nederlands-Indische liefdesgeschiedenissen, van schrijvers uit zowel Nederland als Indonesië. 

‘Ons onverwerkte verleden’, las ik ergens. En dat is het helaas nog steeds. Maar het lijkt meer dan ooit te leven en godzijdank wordt het beeld van wat er destijds allemaal is gebeurd, door de vele verhalen die worden verteld, wel steeds veelzijdiger en daardoor completer.

Het zou mooi zijn als deze geschiedenis, die zo tekenend is voor het recente Nederlandse verleden, nu eindelijk, zeventig jaar na dato, de tijd en ruimte krijgt in ons schoolsysteem die het verdient. Met aandacht voor en openheid over de veelzijdigheid van dat verleden, zijn verschillende verhalen en perspectieven. Dat geldt ook voor het Nederlands militaire verleden in Indië van 1945 tot 1950. Zodat de nieuwe generaties niet langer vrijwel onwetend blijven, zoals dat veel te lang het geval is geweest.

Share Button
Tagged with →  

One Response to Maak ruimte voor ‘Indië’ in lespakket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.