Nieuwe foto’s wreedheden Nederlands-Indië opgedoken‘, schrijft de NOS. De NOS brengt het verhaal gelukkig wat genuanceerder dan de Volkskrant.

De context bij deze foto ontbreekt, zoals Louis Zweers terecht opmerkt. Het is zonder meer een schokkende foto, maar het helpt niet om voorbarig conclusies te trekken als we niet weten wie de foto wanneer heeft gemaakt onder welke omstandigheden en in welke tijd. Het was oorlog. Laten we de strijd in het toenmalige Nederlands-Indië nu ook eindelijk eens zo noemen.

Het lijkt mij daarnaast de hoogste tijd voor een uitgebreid onderzoek, waarbij alle pijnpunten zonder voorbehoud onder de loep worden genomen. Dus niet een eenzijdig onderzoek, vanuit één perspectief, maar een onderzoek dat alle perspectieven belicht. Zonder vooronderstellingen. Dat de gebeurtenissen plaatst in de context van die tijd. In samenwerking met Indonesië. Pas dan kan een evenwichtig beeld ontstaan van wat er destijds tijdens de onafhankelijkheidsstrijd allemaal is gebeurd en waarom.

En misschien kunnen we dan ook eindelijk eens wat vollediger lesmateriaal ontwikkelen voor scholen. Zodat de nieuwe generaties niet zo onwetend blijven over dit deel van hun eigen geschiedenis als de huidige generaties vaak zijn.

Lezing Verzetsmuseum Gouda op 22 oktober

De bewuste foto’s zijn gevonden door Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda. Het museum heeft deze maand een expositie over Nederlands-Indië in de periode 1942-1949. Zowel over de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, als over de gewelddadige periode na de onafhankelijkheidsverklaring. Op  donderdag 22 oktober geef ik er in dit kader een lezing over Bestemming Soerabaja. Aanvang: 20u. Entree is 2,50 euro en reserveren is verplicht, lees ik op de website.

Share Button
Tagged with →  

2 Responses to Hoog tijd voor uitgebreid onderzoek ‘Indië’

  1. Frans Maaskamp says:

    Ilse, wat een geweldig boek. Het is meesterlijk geschreven en geeft goed weer in wat voor een onmogelijke positie zich onze jongens, en dus ook jouw vader, zich destijds bevonden. Een heel herkenbare passage vond ik die van die drijvende lijken in de kali. Deze verhalen ken ik van mijn tante die buitenkamper was. Ik heb het boek in 2014 van je gekocht op de St. Annastraat en nu pas er aan toegekomen om het te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.