Generaal b.d. Dick Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten:

“In Bestemming Soerabaja laat Ilse Akkermans op boeiende en vaak ontroerende wijze zien hoe het voor een jonge militair was om namens de samenleving naar Nederlands-Indië te worden uitgezonden. De briefwisseling tussen de hoofdpersoon en zijn familie in Nederland geeft een unieke inkijk in de tijd. Vaak traumatische ervaringen konden de Indië-veteranen niet met het thuisfront delen en na terugkomst in Nederland was er voor hun verhalen geen tijd of belangstelling meer. Dit boek draagt bij aan de erkenning van hun inzet.”

 

Reacties van lezers:

“In één ruk heb ik dit boek uitgelezen.”

“Heb het boek gelezen en ben blij dat er nu eindelijk iets over geschreven is. De vader van mijn man heeft op dezelfde leeftijd hetzelfde meegemaakt, maar er nooit over willen vertellen. Nu kunnen we er in ieder geval iets over meelezen.”

“Ik heb je boek verslonden. Wat heeft je vader wat meegemaakt op zo’n jonge leeftijd. Je hebt echt een prachtig boek geschreven.”

Bestemming Soerabaja net uitgelezen. Mijn vader diende ook als marinier in Indië. Boek geeft een trefzeker beeld. Complimenten!”

“Prachtig boek. Mooi geschreven en spannend. Voor mij met een extra dimensie, omdat twee ooms (broers van mijn moeder) ook daar gevochten hebben. Ze hebben er nooit over gesproken.”

“Vandaag Bestemming Soerabaja in één ruk uitgelezen. Boeiend! Het verhaal van Indië-veteranen is mij een stuk duidelijker geworden. Mooi en met veel gevoel opgeschreven.”

“Met mijn negentig jaar heb ik het boek in twee middagen uitgelezen en was er zeer van onder de indruk. Temeer daar, zo je schrijft, je vader ingedeeld is geweest bij de Brigadestaf, waar ik als sergeant majoor der mariniers ook werkzaam was. Het leek wel of ik tijdens het lezen van jouw boek mijn eigen levensverhaal zat te lezen.”

“Ik heb erg genoten van je boek afgelopen zomer (..) ik heb het in twee avonden uitgelezen. Vond het een bijzonder verhaal dat ik door alle interessante details en de mooie brieven niet snel vergeten zal!”

Bestemming Soerabaja net uit. Heel erg mooi! Weet ook meer over de geschiedenis van mijn familie uit Soerabaja. Dank je wel!”

“Je boek gevonden en ik geniet er ontzettend van. Ik ben 75 meter van Café In de Hoop geboren in 1944, dus een feest van herkenning.”

“Prachtig geschreven! Boeit vanaf het eerste moment. Heel persoonlijk, ook door de mooie brieven.”

“Je boek heb ik in één keer uitgelezen. Mijn complimenten voor dit historisch document, mooi in perspectief geplaatst en gebaseerd op gedegen onderzoek, in combinatie met de herinneringen van je vader en andere familieleden en betrokkenen. Met name de briefwisseling tussen je vader en zijn ouders vond ik soms ontroerend om te lezen. Het boek was herkenbaar voor mij.”

“Vandaag je boek gekocht en in één keer uitgelezen. Indrukwekkend zoals je dit deel van je vaders leven beschrijft en indrukwekkend dat hij daar zo open over heeft kunnen zijn.”

“Ik heb je boek gekocht en gelezen, en was erg onder de indruk. In de eerste plaats om nu eens van binnen uit te lezen over hoe de Nederlandse vrijwilligers, die er helemaal niet om gevraagd hadden naar Indonesië te worden gezonden, daar leefden en leden. (..) Indonesië blijft mij intrigeren, omdat mijn vader daar ook heeft gezeten. (..) Ik vond je boek goed in elkaar zitten en knap geschreven.”

“Ildefonso Falcones heeft plaatsgemaakt voor Bestemming Soerabaja. Leest als een trein. Dank voor de mooie verhalen.”

“Een compliment voor het prachtig geschreven boek, ik heb ervan genoten. Het trok mijn aandacht omdat mijn vader is geboren in Soerabaja. (..) Wij wonen in Oudemolen en fietsen of rijden vaak langs het café.”

“Het leest makkelijk weg. Knap werk. (..) Het is een verhaal met een geschiedenis. Een geschiedenis die nooit vergeten mag worden.”

“Je boek voegt daadwerkelijk iets toe. Een kijkje in het verleden, waarbij ik ook een beetje moest denken aan De eeuw van mijn vader van Geert Mak. (..) Dank je voor al het werk dat je hebt gedaan om mij een blik te gunnen in die voor mij onbekende periode.”

“Wat een mooi boek heb je geschreven! Regelmatig heb ik een diep mededogen gevoeld met de jongen die jouw vader eens was. Wat een vreselijk zware tijd voor zo’n jonge jongen.”

“Vooral de tijd dat je vader in Soerabaja zat heeft me aangegrepen, omdat het zo’n goed beeld geeft van hoe het toen was. (..) Ik had je al eens een tweet gestuurd, maar het is niet mogelijk om in 140 karakters uit te leggen hoe dankbaar ik je ben voor dit boek.”

“Vandaag heb ik je boek in een ruk uitgelezen. Wat een interessant en ook ontroerend verhaal. Heel bijzonder.”

“Ik schrijf je naar aanleiding van het prachtige boek over je vader. Je beschrijft op een heel toegankelijke manier vanuit een heel persoonlijke invalshoek een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis.”

“Het leest als een speer!”

“Eerder deze week had ik de gelegenheid om een lezing van journaliste Ilse Akkermans over haar pas verschenen boek Bestemming Soerabaja bij te wonen. (..) Een indrukwekkend verhaal!”

“Ik heb je boek gelezen en was er door ontroerd. Wat heb je er een mooi geheel van gemaakt en wat een bijzonder prettige schrijfstijl. Zo mooi met steeds die brieven er tussendoor.”

“Ik heb van het boek genoten. Respect voor je doorzettingsvermogen en het knappe staaltje schrijfwerk.”

“Goed leesbaar boek! Heb er weer van geleerd, ook ik wist bijna niets over dit stuk geschiedenis.”

“Allereerst wil ik je een groot compliment geven voor je boek. Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen. Ik wil jou en je vader ook bedanken voor het uitbrengen van de verhalen. (..) Mijn opa heeft van december 1946 tot januari 1950 in Indië gediend. Hij heeft ons veel verhalen verteld. Later kreeg hij nare dromen en wilde hij steeds minder kwijt over Indië. (..) Nogmaals bedankt, je hebt me enorm geïnspireerd.”

“Wat een mooi boek en belangrijk voor de geschiedenis, dit verhaal moet verteld worden.”

“Een deel van onze geschiedenis waar ik te weinig vanaf wist en door middel van dit persoonlijke relaas nu iets meer van weet. Heel prettig en toegankelijk geschreven! Mooi familierelaas.”

“Een indrukwekkend en boeiend beschreven verslag van Ilse’s vader als marinier tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Indrukwekkend hoe zij in het verleden van haar vader is gedoken. (..) Ze heeft een prachtig verhaal neergezet over een verzwegen verleden!”

 

 

Share Button